Banca centrală a păstrat formula de „gestionare adecvată a lichidității din sistemul bancar”.
„În ședința din 1 iulie 2014, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât (…) reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 16% de la 18% începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%”, se arată într-un comunicat transmis de BNR.
Agenția Mediafax a scris săptămâna trecută că banca centrală va reduce în ședința CA de marți ratele aplicate la rezervele minime obligatorii în valută, în prezent la 18% din pasivele băncilor, ca răspuns la măsurile BCE de relaxare monetară, iar din toamnă ar putea să reînceapă scăderea dobânzilor dacă prognoza de inflație va coborî sub 3%.
„A devenit și costisitoare această rezervă pentru BNR (în condițiile randamentelor scăzute și a politicii BCE). Va fi redusă rata la rezervele minime obligatorii în valută. Sunt acolo circa 3 miliarde de euro”, declarau pentru Mediafax surse oficiale.
BCE a redus, la începutul lunii iunie, dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, și a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstrați de bănci în conturi BCE.
Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent că instituția va menține dobânzile la un nivel scăzut cel puțin până la sfârșitul anului 2016.
În aceste condiții, BNR se așteaptă la o creștere semnificativă a fluxurilor de capital către România, care s-au resimțit deja în ultima perioadă pe piața valutară, unde dealerii susțin că banca centrală intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului.
„Dacă inflația își menține trendul în următoarele luni, în toamnă va fi reluată tăierea dobânzii de politică monetară. Nu sunt rațiuni pentru o dobândă de 3,5%, dacă inflația la final de an se duce sub 3%, poate chiar 2,5%. Cu datele din prezent, prognoza de 3,3% pentru finalul anului deja nu mai este valabilă”, au precizat sursele citate.
BNR a operat ultima reducere a dobânzii în luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingând un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobânzii cheie a început în iulie 2013, când dobânda de politică monetară se situa la nivelul de 5,25%, și a inclus șase trepte de diminuare a indicatorului.
Totodată, banca centrală a redus la începutul lunii ianuarie ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% și ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%, eliberând astfel lichidități în piață de patru miliarde lei și 500 milioane euro pentru stimularea creditării și sprijinirea băncilor de a-și reduce datoriile pe care le au la finanțatorii externi.
În decembrie 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că, pentru susținerea creditării, banca centrală este pregătită să reducă rezervele minime obligatorii în 2014, care însumează circa 6 miliarde de euro la valută și 3-4 miliarde de euro la lei, chiar dacă în piața monetară se înregistrează un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.
BNR are o țintă stabilă pentru infația anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual, iar cea mai recentă prognoză a băncii centrale indică un nivel de 3,3%. Rata anuală a inflației s-a situaut în luna mai la minimul istoric de 0,94% (mai 2014/mai 2013).